Време е представителите на политическите партии и парламентарно представените групи

...
 Време е представителите на политическите партии и парламентарно представените групи
Коментари Харесай

Следовател за аферата в митниците: Съдът е приел, че има доказателства за престъпление

 

„ Време е представителите на политическите партии и парламентарно показаните групи да спрат да упрекват прокурорите и следователите, че работят политически, тъй като това е една извънредно рискова наклонност “.

 

Това споделя в изявление за „ Труд “ Преслава Петкова, ръководител на Камарата на следователите в България. Тя разяснява офанзивите към прокуратурата от страна на политици и показва, че мненията от страна на представители на властта, че магистратите работят съгласно политическите настроения, могат да слагат под риск обективността на работата им.

 

„ Говоренето за дейности на прокуратурата „ преднамерено “ или „ съгласно политическите настроения “ би трябвало да спре. Убедена съм, че болшинството от следователи и прокурорите работят при прецизното съблюдаване на духа и на буквата на закона. Нека политиците спрат да намесват българската прокуратура в предизборните си акции “, разяснява още Петкова.

 

Тя дава образец с голословните офанзиви по отношение на следствието за корупция, пране на пари и контрабанда в Агенция „ Митници “, по което в ареста бяха оставени някогашната шефка на митниците Петя Банкова и посоченият за дясна ръка на контрабандиста на цигари Никола Николов-Паскал – Стефан Димитров.

 

„ Две правосъдни инстанции потвърдиха най-тежката мярка – „ задържане под стража “ за двама от обвинените по това дело. Първо Софийски градски съд постанови такива ограничения, а по-късно Софийският апелативен съд ги удостовери. Това единствено по себе си демонстрира, че има задоволително доказателства да се допусне, че има обосновано съмнение, че обвинените са направили закононарушенията, в които са упрекнати “, показва ръководителят на Камарата на следователите.

 

Петкова добавя, че не може да се чака прокурорите и следователите да проверяват съгласно политическите стремежи и че това би довело до рискови въздействия в прокуратурата. „ Избори в последно време имаме постоянно и не може магистратите да бъдат принуждавани с политически или други средства оттатък правните да преценяват дейностите си с събитието, че предстоят избори. Ако това се допусне, ни чакат доста рискови и страшни времена за върховенството на правото в България “, показва Преслава Петкова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР